Kuchnia chińska
Golden Dragon jest restauracją na Targu Rybnym. Lokal jest przestronny, można znaleźć w nim wiele elementów nawiązujących do kultury Dalekiego Wschodu, jak chińskie obrazy, smoki, czy też ciastka z niespodzianką.
Właścicielką restauracji jest rodowita Chinka, Ho Lai Chong, która w Olsztynie mieszka od dwudziestu lat. - Serwujemy tradycyjne potrawy, które można znaleźć w chińskim domu - mówi właścicielka. Restauracja nie jest obca mieszkańcom Olsztyna. Wcześniej lokal mieścił się przy ulicy Pstrowskiego. Zrezygnowano jednak z tego miejsca z powodu mało atrakcyjnej lokalizacji oraz ograniczonego wnętrza, bo klientów, jak mówi właścicielka, było "bez liku". - Teraz dzięki nowemu miejscu jest szansa, że jeszcze więcej osób przekona się do chińskiej kuchni - uważa Ho.
- Dodatkowym atutem restauracji jest kucharz prosto z Chin, który ukończył studia gastronomiczne i pracował w dużym hotelu w mojej ojczyźnie. Ma doświadczenie, a ludzie zamawiając jedzenie upewniają się, czy to ten sam kucharz, co w poprzednim miejscu.
W menu znajdziemy takie potrawy jak wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, smażoną kaczkę po pekińsku, czy kuleczki z kurczaka w sosie na ostro. Osoby, które szukają nowych kulinarnych doznań mogą spróbować, jak smakuje kałamarnica z warzywami czy żaba w ostrym sosie czosnkowym.
Wszystkie komentarze