Problem na pewno jest, a toi toi przy parkingu nad Jeziorem Długim można określić co najwyżej jako półśrodek. Dlatego obszar będący swoistą bramą do promenady nad Długim stał się tematem konkursu architektonicznego organizowanego przez łazienkową firmę Koło. Wśród partnerów było m.in. miasto Olsztyn, a także Stowarzyszenie Architektów Polskich, które wyznaczyło swoich jurorów.

Toaleta, która budzi podziw

Konkurs polegał na zaprojektowaniu całego obszaru wraz z placem zabaw i został poprzedzony konsultacjami społecznymi, by architekci, którzy zgłoszą się do konkursu mogli tworzyć wizje spójne z oczekiwaniami przyszłych użytkowników. Koncepcja miała uwzględniać potrzeby mieszkańców z użyciem rozwiązań ekologicznych i z zachowaniem zasad zrównoważonego rozwoju. Z tego też względu w konkursie po raz pierwszy mogły wziąć udział zespoły interdyscyplinarne, a więc specjalistów z różnych dziedzin, tworzone również przez architektów krajobrazu.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej