Na plaży miejskiej w Giżycku słynny piłkarz planuje zainwestować 20 mln zł. Powstanie tam pierwsza w okolicy restauracja na wodzie. Powierzchnia obiektu, którego architektura nawiązuje do stylu skandynawskiego, razem z zapleczem wyniesie blisko 1 tys. m kw.

Restauracja w najwyższym punkcie będzie mierzyła 14 metrów i zostanie wzniesiona na platformie o wymiarach 30 x 30 m. Nie zabraknie szklanych podłóg, pod którymi będzie widać dno jeziora. Tylko koszt oświetlenia szacuje się na 2 mln zł.

ZOBACZ TAKŻE: Bursztynowa komnata jednak na Mazurach

Łódź podwodna na j. Niegocin

Szybko okazało się, że spółka, której Robert Lewandowski jest jednym z trzech udziałowców, nie zamierza ograniczać się wyłącznie do budowy punktu gastronomicznego. Jak informowaliśmy w „Wyborczej Olsztyn”, jesienią ubiegłego roku do Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości złożono w tym celu wniosek o dofinansowanie projektu wartego blisko 49 mln zł. - Udało się, bo w ramach [unijnego] Programu Polska Wschodnia otrzymamy ponad 27 mln zł. To krok milowy do realizacji tej wspaniałej inwestycji - mówi Paweł Petrusewicz, jeden z udziałowców spółki. - Przysłano już do nas wezwanie do podpisania umowy i w tym celu przygotowujemy szereg niezbędnych dokumentów.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej